Interviews door Corrie de Mos december 2016.

Stichting MOEd organiseert creatieve cursussen in Beekbergen

Als je, ten gevolgen van ziekte, een burn-out of een beperking, al je energie nodig hebt om je staande te houden, dan is het moeilijk om ook nog deel te nemen aan ontspannende en creatieve activiteiten. Terwijl die juist kunnen helpen om plezier in het leven te houden en energie te krijgen.
Daarom organiseert Stichting MOEd al meer dan 5 jaar cursussen voor mensen met vermoeidheidsklachten. In een kleine groep, onder leiding van een kunstzinnig therapeut, wordt er gewerkt met allerlei verschillende technieken en materialen, waarbij het plezier belangrijker is dan het resultaat.
Twee deelneemsters van het eerste uur, willen graag iets vertellen over hun ervaringen met de cursus.

Kun je iets vertellen over jouw ziekte of aandoening? Adrie: Ik heb een hersenbloeding gehad en ben nog steeds gauw moe. Daarnaast doet mijn rechterarm het niet meer zo goed Bea: Ik heb M.S. (multiple sclerose), ben vaak moe, loop slecht en kan me maar kort concentreren. Als ik ergens ben waar veel mensen zijn, ontstaat er veel onrust in mijn hoofd.

Hoe zijn jullie bij deze groep gekomen? Adrie: Een vriendin die mee deed, vroeg me of het ook niet iets voor mij was. Ik twijfelde en wist niet of ik wel wilde. De begeleidster heeft me toen opgebeld en voorgesteld dat ik een keer langs zou komen om eens kennis te maken. Na dat gesprekje heb ik een keer op proef meegedaan en daarna ben ik gebleven. Bea: Ik was gedeeltelijk afgekeurd en wilde iets leuks gaan doen naast mijn werk. Een heleboel dingen vielen al af. Toen las ik een stukje over Stichting MOEd in het regionale blaadje. Ik ben wel niet zo creatief, maar ik vond het er leuk. Het is goed bevallen.

Hoe vinden jullie het om in een ‘lotgenotengroep’ te zitten? Adrie: Het is niet erg als je een keer iets niet kunt; iedereen heeft een beperking. Bea: Je hoeft niet altijd mee te doen, je kunt er ook gewoon bij komen zitten zonder dat je iets hoeft. Adrie: Ja, zoals laatst toen ik doodmoe naar de groep kwam na een bezoek aan de internist. Dan is het fijn om gewoon even stoom af te blazen zonder dat je van alles moet. Bea: ik heb langzamerhand mijn eigen weg gevonden om met mijn moeheid om te gaan, maar het is goed om te horen hoe de anderen met hun moeheid omgaan. Je staat er niet altijd bij stil dat ook mensen die geen MS hebben ook erg moe kunnen zijn. In ´gewone´ groepen zeg je gauw dat het goed met je gaat, maar hier, doordat iedereen iets heeft , kun je praten over waar je last van hebt. Al doen we dat lang niet altijd en lachen we ook veel.

Wat is het verschil met andere groepen? Adrie : In deze groep heb je aan een half woord genoeg, iedereen snapt hoe je je voelt. Bea: Heel veel activiteiten kan ik niet meer ondernemen, dit kan nog net; tekenen, schilderen, met was boetseren… Het is ook fijn dat het niet elke week is, maar eens in de veertien dagen.
Wat brengt het je ? Adrie: Door de groep kom je onder de mensen. Je hebt afleiding, anders dan in het gewone leven. Je ontmoet allerlei soorten mensen die ook wat hebben en komt buiten je eigen kringetje. Ik werk niet meer en de momenten dat ik iets kan doen zijn kort. Als ik de kerstboom versier, moet ik na vijf ballen stoppen. Bea: Je kunt hier op je eigen tempo en op je eigen manier werken. Doordat iedereen snel moe is, wordt er rustig gewerkt en is er niet zo veel gekakel…..

Wat zouden jullie willen zeggen tegen mensen die twijfelen of deze groep iets voor hen is? Adrie: Kom eens kijken hoe het is. Gewoon uitproberen, je mag een paar keer op proef komen, zodat je kunt wennen aan de mensen en de manier van werken. Bea: Je hoeft niet creatief te zijn. Je kunt wel je creativiteit ontwikkelen.

********************

Reactie van een deelneemster:
Door mijn jarenlange vermoeidheid miste ik de energie om aan een cursus te gaan beginnen, maar na het lezen van de flyer van de Stichting MOEd heb ik me toch opgegeven voor de cursus “Kunst als weg”.
Weliswaar ging dit met enige aarzeling, omdat ik nog nooit een teken- of schilderles heb gevolgd, maar ….. wat ben ik blij, dat ik naar deze cursus ben gegaan! De rustige en gezellige sfeer heb ik als zeer plezierig ervaren.
Ik heb m’n eerste tekening (een mandala) gemaakt en vond het heel erg leuk om te doen en kijk uit naar de volgende les!
M.S.

Reactie van een (oudere) deelneemster tijdens het werken aan een landschapscollage van gekleurd papier:
“ik ben er helemaal gek van”! (vindt het fantastisch om te doen).
“ik ben nooit op een kleuterschool geweest; heb nog nooit geknipt en geplakt”.

Gouden Plek (6)

Reacties van bezoekers van een expositie:

“Bijzonder om hier aanwezig te zijn bij uw expositie. We hebben mooie kunstwerken gezien, gemaakt vanuit innerlijke beleving. Creatief en kunstzinnig!” – Zerline

“Er hangt een warme en gemoedelijke sfeer. Mooie expositie, erg gevarieerd. Bijzonder om te zien dat mensen die moe zijn dit kunnen maken, dat geeft mij energie! Ik hoor de vogels fluiten en dat staat symbool voor de mensen die vrolijk worden van de Stichting MOEd.” – Rosan

“Heel bijzonder om hier ieder jaar even aanwezig te mogen zijn. Vandaag volledig verrast door de ontzettend leuke workshop waar ik aan mee mocht doen. Van mijn buurvrouw Henny hoor ik regelmatig over jullie stichting. Samen geven jullie weer een beetje kleur aan het leven op een hele liefdevolle wijze. Dank jullie voor de ontvangst en heel veel sterkte toegewenst.”- Annie

Gouden Plek (2)